Tiedote 4.3.2022

Ravintolayrittäjä ja näyttelijä Ville Haapasalo:
”Venäjän hyökkäys Ukrainaan on hirvittävä vääryys”

Suuren osan urastaan Venäjällä toiminut näyttelijä ja ravintolayrittäjä Ville Haapasalo Ukrainan kriisistä:

”Kohtaan juuri nyt ihmisiä, jotka kaipaavat kommenttiani siihen, miten suhtaudun käsillä olevaan kriisiin Ukrainassa. En ole kokenut olevani poliittinen henkilö, jonka tilannetta pitäisi kommentoida, mutta koska minut tunnetaan Venäjällä pitkään toimineena näyttelijänä ja julkisena ihmisenä, minulta selvästikin odotetaan jotakin painavaa sanottavaa.

Jos se mitenkään auttaa, haluan korostaa omasta puolestani, että Venäjän hyökkäys Ukrainaan on laiton ja hirvittävä vääryys, niin kuin sota aina on. Se suru, huoli ja hätä, jota ihmiset sodan keskellä joutuvat kokemaan, on järkyttävää ja minulle täysin käsittämätöntä. Pahimmalta tuntuu se, että lapset joutuvat kärsimään ja altistumaan väkivallalle.

Olen tehnyt urani Venäjällä, ja työskennellyt paljon myös Ukrainassa. Olen matkustanut ympäri Venäjää ja entisiä neuvostotasavaltoja nähdäkseni ja tutustuakseni näihin maihin, mutta ennen kaikkea niissä asuviin ihmisiin. Ammattini puolesta olen tutustunut myös vallan kahvassa oleviin, mutta ensi sijassa olen aina ajatellut työni olevan tavallisten ihmisten kohtaamista.

Nämä tavalliset ihmiset ovat nyt hirvittävän väkivallan uhreja.

Toivon hartaasti, että suomalaisissa olisi nyt viisautta ja sydäntä hyväksyä se, että tavalliset venäläiset eivät ole itse sotaa aloittaneet tai hirmutekoja aiheuttaneet. Toivon sydämestäni, etteivät suomalaiset nyt tuomitsisi tavallisia venäläisiä johtajiensa synneistä, tai Suomessa asuvia, äidinkielenään venäjää puhuvia ihmisiä isiensä ja äitiensä sukunimistä.

Minun mielipiteeni tässä tilanteessa on toissijainen. Juuri nyt tärkeintä olisi saada sota loppumaan ja keinolla millä hyvänsä ihmisille apua.”